Project STEEV: Slimme Technologie voor Energie-Efficiënte Verwarmingsinstallaties

De website smartheating.be werd gelanceerd in het kader van het COOCK-project ‘Slimme technologie voor energie-efficiënte verwarmingsinstallaties’, gesteund door VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen) en uitgevoerd door Buildwise en Volta.

Aanleiding voor het project

Ondanks de relatief brede beschikbaarheid van oplossingen om installaties te connecteren en de meerwaarde ervan, wordt het potentieel van geconnecteerde gebouwinstallaties vandaag nog onvoldoende benut. Dit is te wijten aan diverse technologische en organisatorische drempels.

De doelstelling

Het doel van dit project is om deze drempels te slopen en via een technologie-overzicht en -keuzewijzer, het uitwerken van concrete oplossingen op maat van de sector, demonstratieopstellingen en hands-on-workshops, het gebruik van slimme technologie in kleinere installaties voor verwarming en sanitair warm water significant te verhogen. Er wordt gefocust op slimme technologie die de installateur ondersteunt bij het indienststellen en opvolgen (‘commissioning’) en bij het optimaliseren van het energiegebruik van de eindklant (=maximale energie-efficiëntie zonder in te boeten aan gezondheid en comfort).

De doelgroep

Het project in het kort

 • Onderwerp:
  Slimme technologie voor:
  – 
  Indienststellen & opvolgen van installaties
  – 
  Energie-efficiënt gebruik van installaties
 • Primaire doelgroep:
  Installatiebedrijven verwarming en sanitair warm water
 • Projectduur:
  jan. 2022 – dec. 2024
 • Projectpartners:
  Buildwise & Volta
 • Met de steun van:
  VLAIO

We richten ons primair op installatiebedrijven die installaties voor verwarming en sanitair warm water plaatsen en onderhouden in kleine tot middelgrote residentiële en tertiaire gebouwen. Fabrikanten, integratoren, elektro-installateurs, aanbieders van IT-platformen en -diensten en gebouwbeheerders, vormen de secundaire doelgroep.

Beoogde resultaten

 • Opstellen van een ‘state of the art’ die op een overzichtelijke en inzichtelijke manier de bestaande oplossingen identificeert ;
 • Uitwerken van een checklist voor het identificeren van noden bij klanten en een technologie-keuzewijzer in functie van de doelstelling. Deze zullen de doelgroep ondersteunen bij het aanbieden van slimme toepassingen aan hun klanten ;
 • Ontwikkeling van een aantal concrete instrumenten waarmee de installateur aan de slag kan (bv. een sensorkit die de hydraulische inregeling ondersteunt) ;
 • Ontwikkeling van een aantal demonstratie- en evaluatieopstellingen van slimme toepassingen ;
 • Disseminatie-activiteiten.

Wat zeggen mede-installateurs over het project?

“Energie wordt momenteel nog te veel opgedeeld in elektriciteit en warmte, terwijl er tegenwoordig voldoende (en in de toekomst meer en meer) systemen zijn waarin zowel stroom als warmte door elkaar gebruikt worden om menselijk comfort te genereren. Het aspect “energie-efficiëntie” mag hierbij niet uit het oog verloren worden. Al deze aspecten zitten vervat in dit project. Vandaar onze deelname!”


DIRK DE ROUCK, De Rouck & Co BV

“We vinden smart buildings en integratie van alle technieken in een gebouw de toekomst en zijn hier ook al volop zelf mee bezig. Er bestaat echter al veel, maar het is niet altijd duidelijk welke keuzes we moeten maken qua technologieën (bv. domoticasystemen en regelingen). We proberen steeds bij te leren, vandaar onze deelname aan dit project.”


JORN OSTIJN, Ostijn

“Er zijn heel veel verschillende meningen, maar geen eenduidige lijn over het topic ‘smart heating’. Iedereen is er wel zeker van dat slimme technologieën noodzakelijk zullen zijn in installaties van woningen. De vraag is vooral hoe we ze haalbaar maken voor klant en installateur. Dit project zal volgens ons bijdragen om het antwoord hierop te vinden.”


DAAN GOEDGEZELSCHAP, NV Gezel

“Dagelijks worden we geconfronteerd met klanten die de verschillende technieken vanuit één besturingssysteem wensen op te volgen en te sturen. In de praktijk zien we dat dit veelal voor conflicten zorgt in diverse installaties. Dit project kan ervoor zorgen dat we naar onze klanten toe installaties kunnen bieden die gebruiks-, milieu- en energievriendelijk zijn.”


ANTOINE VERMEULEN, Vermeulen en zonen bv

Ook geïnteresseerd om dit project over smart heating van nabij op te volgen?

Laat het ons weten!

"." indicates required fields